Palvelut

Vastaanotolla hoidetaan koiria, kissoja, kaneja, marsuja ja muita pieneläimiä. Neuvontaa saa parhaiten puhelinaikoina aamuisin 9-10, mutta ei kiireellisiä kyselyitä voi tehdä myös sähköpostiin. Facebookin messengeriä ei kannata käyttää, sitä emme juuri seuraa. Akuuteissa sairastapauksissa ole aina yhteydessä puhelimitse, kiireisinä aamuina emme ehdi lukea edes sähköposteja. Jos et pääse läpi soittamalla, voit jättää soittopyynnön kännykän vastaajaan tai laittaa soittopyynnön tekstiviestinä.

Perusterveydenhuolto


Koirien ja kissojen rokotusten yhteydessä eläimelle tehdään aina terveystarkastus. On syytä muistaa, että rokotukseen tuotavan eläimen on oltava terve ja madotettu. Rokotukset ovat pakollisia näyttelyissä ja kokeissa sekä ulkomailla matkusteleville. Rokotukset antavat lisäksi suojaa tarttuvia tauteja vastaan ja kuuluvat lemmikin perusterveydenhuoltoon. Evira suosittelee nykyään ulkoilevien kissojen rokottamista myös raivotautia vastaan, koska Suomesta on löydetty lepakkoraivotautia.

Tunnistusmerkintä


Rotukoirien sirutushintaan kuuluu sirutietojen vienti Omakoiran kautta Kennelliiton tietokantaan. Ne koirat, jotka eivät ole Kennelliiton rekisterissä (sekarotuiset/tuontikoirat) sirutetaan ja sirutiedot viedään 20e hintaan Turvasirupalveluun. Jos eläin on sirutettu esim. ulkomailla, tulee tämäkin sirutieto viedä aina esim. Turvasirupalveluun, jotta Suomestakin löytyy tieto kenen koira on. Vastaanotolla sirutetaan ilmaiseksi kissoja leikkauksen yhteydessä. Mikrosirun lahjoittaa Kolivet, joka myös vie sirutiedot ilmaiseksi Turvasiruun. Sirulahjoitusten tavoitteena on vähentää löytökissojen säilytystarvetta löytöeläinkodissa ja palauttaa löytökissat nopeasti omaan kotiinsa.

Kirurgia


Koirille ja kissoille tehdään rutiinileikkauksia mukaan lukien piilokivesleikkaukset. Näiden lisäksi leikataan myös märkäkohtuja, tehdään keisarinleikkauksia ja poistetaan erilaisia kasvaimia. Vastaanotolla panostetaan leikattujen koirien kivunlievitykseen ja tavoitteena on, että leikattu koira heräilee vastaanotolla, jolloin voidaan läheltä seurata kiputilannetta ja antaa tarpeen mukaan lisälääkitystä kipuun ennen kotiinlähtöä.

Sisätaudit


Sisätautiongelmia selvitettäessä on hyvä pitää lemmikki syömättä edellisestä illasta, jotta samalla käynnillä saadaan tutkittua tarvittavat verinäytteet. Usein tutkimuksiin tarvitaan myös virtsanäyte, jota voi yrittää ottaa jo kotona ennen vastaanotolle tuloa. Virtsanäyte tulee aina ottaa ehdottoman puhtaaseen astiaan ja virtsanäyte saa olla tutkimushetkellä korkeintaan 6 h vanhaa, tavoitteena tietysti mahdollisimman tuore näyte. Jos näytettä pitää säilyttää ennen vastaanotolle tuomista, sitä tulee pitää viileässä jääkaapissa tai esim. autotallissa.

Ihotaudit


Ihosairauksien selvittely on haastavaa ja pitkäjänteisyyttä vaativaa. Hyviin hoitotuloksiin päästään parhaiten, kun omistaja antaa aktiivisesti palautetta eläinlääkärille hoidon tuloksista ja käy säännöllisesti kontrolleissa, jolloin voidaan miettiä otetaanko käyttöön uusia hoitomuotoja. Talviaikaan on suositeltavaa ottaa eläimestä allergiatestit verestä, jolla voidaan selvittää luotettavasti hengitystieallergioiden aiheuttajia. Ruoka-aineallergian luotettava selvittely käy ainoastaan kokeilemalla ja niiden selvittämisessä Royalin Anallergenic on osoittautunut parhaaksi rehuksi elimaatioruokavalioon. Nykyään varsinkin koirat ovat yhä enemmän allergisia myös ns. tavallisille allergiaruuille, jolloin pelkästään aminohapoista tehty Anallergenic on varma valinta eliminaatiodieettiin.

Hammashoidot


Koirilta ja kissoilta poistetaan hammaskiveä. Hampaiden poistoa tarvitsevat potilaat ohjataan eläinlääkäriasema Helmeen, jossa Kaisa Lassila on erikoistunut hampaiden hoitoon ja käytössä myös tärkeä hammasröntgen.

Ultraäänitutkimukset


Tärkeimmät ultaäänellä tutkittavat kohteet ovat tiineystutkimukset, kohtutulehdusepäilyt, virtsakivet ja kasvaimet vatsaontelossa.

Viralliset tarkastukset


Vastaanotolla tehdään virallisia polvitarkastuksia koirille. Tutkittavan koiran on oltava vähintään vuoden ikäinen ja omistajan pitää ostaa polvitarkastuslomake kennelliitosta ennen polvitarkastuksen tekoa. Polvitarkastuksessa on oltava aina mukana virallinen rekisteriote, jonka avulla voidaan tarkistaa koiran mikrosirunumero.

Laboratorio


Vastaanotolla toimii pienimuotoinen laboratorio, jossa pystytään tutkimaan verinäytteet, virtsaa, korvanäytteitä ja erilaisia ihonäytteitä. Verinäytteiden tutkimiseen löytyy uusi Vetscan-laboratoriolaite, jolla saadaan tutkittua perusveriarvot sekä kilpirauhasarvo potilaskäynnin yhteydessä. Veri- ja ulostenäytteitä lähetetään lisäksi tutkittavaksi kotimaisiin laboratorioihin Ypäjän Ellabiin, Kuopion Movettiin ja Tampereen IDEXX:iin. Näiden tulokset saadaan pääosin seuraavana päivänä. Koepalat iholta ja kasvaimista tutkitaan Helsingissä patologian laboratorio Patovetissa ja tutkimus kestää tasan viikon.

Kiireelliset tapaukset


Odottamattomat hätätapaukset ohittavat aikansa varanneet asiakkaat ja toivon tilanteessa kaikilta kärsivällisyyttä. Kun on kyseessä esim. synnyttävä eläin tai auton alle jäänyt, tarvitaan nopeaa eläinlääkäriapua.

Suomen_eläinlääkäriliiton_logo